STRESS, BURN-OUT & HSP

Stress & Burn-out

Veel mensen ervaren weleens stress. Stress is de motor die ons gaande houdt en is dus niet per definitie iets negatiefs. Pas wanneer je langdurig stress ervaart, wordt het een probleem. We hebben een gezonde afwisseling tussen inspanning en ontspanning nodig om ons behaaglijk te voelen en om goed te functioneren. Wanneer ons lichaam te lang in stress verkeert, kan het leiden tot gezondheidsklachten of een burn-out.

Om je stressgevoelens te verminderen, is het belangrijk om te weten wanneer en waardoor bij jou de stressreacties ontstaan. Ik help je graag om hier zicht op te krijgen. Door middel van een uitgebreide stresstest onderzoeken we waar bij jou de stress vandaan komt. Samen gaan we aan de slag om de stress te verminderen en een burn-out te voorkomen.

Ook wanneer je al in een burn-out zit of juist aan het herstellen bent van een burn-out kun je bij mij terecht. Ik wil je graag helpen om je weer terug in balans te brengen en ik ga daarbij als volgt te werk:

  • Intakegesprek en vragenlijst stressklachten: klachten in kaart brengen en kijken of dit past bij chronische stressklachten of burn-out.
  • Uitleg over de werking van het stresssysteem.
  • Interventies gericht op fysiek herstel. Het is belangrijk in het herstelproces dat  je eerst rust neemt, waardoor je je vitaler gaat voelen en je klachten af gaan nemen.
  • Interventies gericht op mentaal en emotioneel herstel. Welke factoren hebben bijgedragen aan de overbelasting en hoe kun je in de toekomst zorgen dat je de balans houdt die goed is voor jou? Het Totalbalance-traject kan daarbij een goede leidraad zijn.
  • Re-integratie.

HSP – highly sensitive person

Een highly sensitive person (HSP) is een term uit de psychologie die in 1996 werd geïntroduceerd door de Amerikaanse psychologe dr. Elaine N. Aron en staat voor ‘hoogsensitief persoon’. Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk en komt voor bij ongeveer 15- 20% van de bevolking. Dit geldt voor zowel kinderen en volwassen en ook de verdeling man-vrouw is nagenoeg gelijk hierin.

Hoogsensitieve mensen reageren gevoeliger op prikkels dan de rest van de bevolking. Ze leven intenser, net of ze met een andere filter naar de wereld kijken. Door dit filter komt alles wat ze zien, horen, ruiken en ervaren even hard binnen. De hersenen maken dus geen onderscheid tussen belangrijke en minder belangrijke prikkels, terwijl bij iemand die niet hoogsensitief is de informatie  gefilterd wordt voordat het door de hersenen verwerkt wordt. Iemand met hoogsensitiviteit onderscheidt zich door het vermogen om veel informatie uit de omgeving te halen én deze diepgaand te verwerken.

Vaak wordt HSP als lastig gezien, terwijl dit juist een kracht is. Dat is waar Tikvahcoaching zich op richt om vanuit de positieve benadering richting te geven aan een hoogsensitief leven.

TotalBalance heeft een uitgebreide hoogsensitiviteit test ontwikkeld. Deze test onderscheidt maar liefst 9 gebieden van hoogsensitiviteit. Hierdoor krijg je zicht op wat jouw specifieke gevoeligheden zijn (bijv. relationele, zintuigelijke, omgevingsgevoeligheden) en hoe je ermee kan (leren) omgaan.

Wil jij weten of je hoogsensitief bent of loop je tegen bepaalde problemen aan die hier mogelijk mee te maken hebben? Ik help je graag hier meer zicht op te krijgen.

Ervaringen

“De coaching van Betty heeft mij enorm geholpen in mijn persoonlijke ontwikkeling. Betty luistert  goed, is liefdevol en bemoedigt. Aan de hand van een handig werkboek leer je jezelf kennen en daarnaast geeft Betty inzicht in mijn leven en laat zij verbanden zien tussen verleden, heden en toekomst.”

Elisa - 21

De coaching van Betty heb ik als zeer prettig ervaren. Haar liefde en warmte gaven mij een vertrouwd gevoel, waardoor ik helemaal mezelf kon zijn. Ik vond het erg fijn dat Betty een tijd lang met mijn leven meekeek en dat ik alles bij haar kwijt kon, ook als er dingen speelden in mijn hoofd. Betty was de eerste christelijke coach die ik heb gehad en ik vond het heel fijn hoe zij dit een rol gaf in de coaching.

Lotte - 21

Fijne en diepgaande gesprekken in een veilige omgeving, zo heb ik het coachtraject met Betty ervaren. Het stimuleerde mij tot nadenken over wie ik ben, waar ik sta en heen wil gaan. Betty leidde de gesprekken met volle aandacht. Steeds afstemmend of haar conclusies strookte met mijn gedachtegangen. Mijn persoon stond voortdurend centraal in de gesprekken. Het Totalbalance traject heeft een goede opbouw en structuur, is prikkelend en ontdekkend heb ik ervaren. Ik heb waardevolle dingen geleerd.

Linda - 48

Ik had bij aanvang van het traject vooral een coach nodig bij wie ik mijn verhaal kwijt kon en die me ook kon spiegelen in wie ik ben en waar ik tegenaan liep. Ik heb de gesprekken met Betty als zeer prettig, veilig en warm ervaren. Al vanaf het begin had ik een prettige klik met haar. Zij vroeg waar ik het bijvoorbeeld tijdens de sessie over wilde hebben en ik merkte dat ik de regie hierin mocht hebben. Ruimte die ik eerder niet kon innemen, mocht nu wel genomen worden. Het gaf me rust. Ik mocht mijn verhaal doen, er was een coach die naar mij luisterde en mij op weg hielp met de hulp van de Here. Betty, daar zal ik je altijd dankbaar voor zijn 😊

Grace - 37

‘Bij Betty voelde ik mij thuis. Zij maakte tijd en ruimte voor hetgeen waar ik die dag weer mee kwam aanzetten en speelde hier goed op in. Aan mij werd de keuze gelaten waar wij die dag mee aan de slag gingen, dat was erg fijn. Zij heeft mij gestimuleerd om bepaalde stappen te zetten; zowel uit mijn comfortzone gaan als weer stappen terug doen. Hierdoor heb ik veel geleerd en blijf ik de uitdagingen van het leven aangaan door het op verschillende manier aan te pakken. Ook dat we het traject samen met God hebben mogen doen was erg fijn. Deze ervaring zal ik niet meer vergeten en ben ik enorm dankbaar voor.’

Naomi - 22

Betty is een hele fijne coach, een ‘mensen mens’ met oog voor jou als persoon. Ze heeft me veel dingen doen inzien en geleerd over mezelf, zo fijn! Zowel burn-out gerelateerd als hoogsensitiviteit heeft Betty kennis van zaken.

Elise - 42

Kennismaken

Spreekt dit je aan? Vul het contactformulier in en ik neem z.s.m. contact met je op om een afspraak te maken voor een gratis kennismakingsgesprek om samen te kijken waar ik je bij kan helpen.